Onderdelen

De 4 onderdelen tijdens de regiofinale

Tijdens de regiofinale kunnen de teams punten verdienen met drie elementen, verdeeld in vier onderdelen. Deze vier onderdelen tellen even zwaar mee in de totaalscore, want de teamspirit is net zo belangrijk als het daadwerkelijk presteren bij de robotprestatie (missies).

De missies zijn de opdrachten die op de wedstrijdmat uitgevoerd moeten worden door de zelfgebouwde en geprogrammeerde robot. Hier vind je de beschrijving van de missiemodellen, waar ze voor dienen, wat de robot ermee moet uitvoeren en hoeveel punten hiermee te verdienen zijn.

1. Het Project

(Onderzoekspresentatie)

De teams voeren bij dit onderdeel een onderzoek uit binnen het team “Hydro Dynamics” en daarvoor moeten ze zelf een probleem op het gebied van water definiëren en zelf komen tot een innovatieve oplossing. Bij het vinden van de oplossing gaat het om creativiteit. Het team dient zelf overtuigd te zijn van hun oplossing. Tijdens de regiofinale moeten ze een jury overtuigen. Niet de wetenschappelijke waarde van de oplossing, maar een goede onderbouwing tellen voor de jury. Voor de regiofinale dient het team hun oplossing te delen met een relevante doelgroep (probleem eigenaars of juist mensen die kunnen bijdragen aan de oplossing). Tijdens de presentatie op de regiofinale zijn alle vormen van presenteren toegestaan, ook apparatuur kan via de organisatie geregeld worden, niets is te gek!!

Meer details rondom de opdracht vind je hier:

De komende tijd (tot en met de regiofinale) krijgen de regels voor het project en de robotprestatie door vragen van teams (wereldwijd) een update. DUS CHECK DE UPDATE PAGINA (voorheen vraag en antwoord pagina) regelmatig.

2A. De Robotprestatie

Ook wel de robotwedstrijd genoemd. Tijdens de robotprestatie heeft ieder team 3 pogingen om met de robot de missies uit te voeren op het speelveld. Voor iedere poging hebben zij 2,5 minuut de tijd en uiteraard telt de hoogste score mee voor het eindtotaal. Meer details over de robotprestatie vind je in de volgende documenten:

De komende tijd (tot en met de regiofinale) krijgen de regels voor de robotprestatie en het project door vragen van teams (wereldwijd) een update. DUS CHECK DE UPDATE PAGINA (voorheen vraag en antwoord pagina) regelmatig.

2B. Het Robotontwerp

Tijdens het robotontwerp kunnen de teams, in alle rust de constructie van de robot en de gekozen strategie per missie aan de  jury presenteren. Het gaat erom dat de leerlingen de jury er van kunnen overtuigen dat ze hebben nagedacht over het ontwerp en het programmeren van de robot. Het gebruik van sensoren is niet verplicht, maar wordt aanbevolen en extra gewaardeerd.

3. Core Values

Core Values is een belangrijk onderdeel binnen de FLL®. De Belangrijkste zijn sportiviteit, samenwerken en respect voor elkaar, binnen het team en de regiofinale. Daarnaast interviewt een jury het team om te achterhalen hoe de taken zijn verdeeld: is er binnen het team gebruik gemaakt van ieders eigen kwaliteiten? Ook kijkt de jury naar de onderlinge samenwerking, zowel gedurende het voortraject als op de regiofinale zelf.

Yells, aankleding, vlaggen e.d. zijn goed voor bonuspunten en tonen indirect aan de jury hoe het team er gezamenlijk voor is gegaan. Hoewel de coach zijn rol heeft gespeeld is hij bij dit onderdeel waar het teamwork van het team zelf centraal staat niet welkom.

Meer informatie over de Core Values vind in onderstaand document:

 

De FLL® 2015 werd mede mogelijk gemaakt door:

 

De FLL is een initiatief van:

FLLR15 partners STP en FIRST V20151121

Geef een reactie