Techniek Toernooi Westland

1ste editie Techniek Toernooi in Westland voor basisschoolleerlingen

Op donderdag 2 juni 2016 vindt de eerste editie van het Techniek Toernooi in het Westland plaats op de locatie van Koppert Cress in Monster.

Het Techniek Toernooi (het Toernooi) is een wedstrijd waarin basisschoolleerlingen (groep 1 t/m 8) op een speelse manier in aanraking komen met Wetenschap en Techniek. In vier uitdagingen gaan de leerlingen zelf aan de slag met Wetenschap (onderzoek) en Techniek (ontwerpen). De doelgroep begint op school, klassikaal aan de uitdagingen en komt in teams van maximaal 4 kinderen naar het Techniek Toernooi. Tijdens het Toernooi treffen de leerlingen andere teams die ook aan de (zelfde) uitdaging hebben gewerkt maar waarbij het onderzoek tot een andere aanpak, ontwerp heeft geleid. Elk team presenteert zijn of haar uitvinding aan een professionele jury. De jury bestaat uit mensen uit het bedrijfsleven en (voortgezet en hoger) onderwijs.

bij het Toernooi draait het om de leerervaring en beleving van de deelnemers. Iedere deelnemer krijgt dan ook een medaille voor de prestatie en kan rekenen op gegronde complimenten van de jury. Toch bepaald de jury ook per uitdaging een nummer 1, 2, 3 en welk team tot de meest creatieve uitvinding is gekomen.

De leerlingen uit de acht groepen van het basisonderwijs worden in vier categorieën onderverdeeld: categorie 1-2, categorie 3-4, categorie 5-6 en categorie 7-8. Per categorie is er een andere uitdaging gemaakt.

Tijdens deze 1e editie van het Techniek Toernooi in het Westland zijn dat de volgende uitdagingen:

categorie 1-2: de Windmolen

De leerlingen uit groep 1 en 2 van het basisonderwijs maken op school een windmolen en nemen deze mee naar het Toernooi. De leerlingen krijgen 30 minuten om van zand een zo hoog mogelijke toren te maken en hun windmolen er bovenop te plaatsen. Met een ventilator wordt getest of de molen ook echt kan draaien in de wind. Het team dat de hoogste molen plus zandtoren heeft gemaakt, wint.

download de uitdaging: de windmolen

categorie 3-4: het Aquaduct

De leerlingen uit groep 3 en 4 van het basisonderwijs oefenen op school met het maken van een aquaduct van papier en plakband. Het doel is zoveel mogelijk water in 1 minuut door het aquaduct te verplaatsen. Tijdens het Toernooi maken de kinderen ter plekke een nieuwe aquaduct.

download de uitdaging: het aquaduct

categorie 5-6: de Afvalband

De leerlingen uit groep 5 en 6 van het basisonderwijs maken op school een lopende band en nemen deze mee naar het Toernooi. Tijdens het Toernooi moeten de leerlingen in zo’n kort mogelijke tijd tenminste 15 afvalmaterialen (ijzer, doppen van petflessen, kranten, restafval) van elkaar scheiden.

download de uitdaging: de afvalband

categorie 7-8: de Kettingreactie

Op school maken de leerlingen met meerdere teams één kettingreactie. Elk element van de kettingreactie wordt door een team gemaakt en gaat over een specifiek vorm van actie-reactie. Het gaat over samenwerken en over de kracht van de elementen in die samenwerking. De kettingreactie met de meeste soorten actie-reactie varianten wint.

download de uitdaging: de kettingreactie (een uitdaging die aansluit bij leerlingen uit groep 7 en 8)

Deelnemen?

klik hier om u aan te melden!

Vragen?

mail Lenny Dijkshoorn (Techniek Toernooi Westland) via info@doenk.org

 

De details op een rijtje:

Datum: donderdag 2 juni 2016

Tijden: tussen 10:00 – 15:00 uur (onder voorbehoud)

Locatie: Koppert Cress, De Poel 1, 2681 MB Monster

Max aantal teams: 35

Deelname is Gratis!!

Het Techniek Toernooi is een initiatief van:

banner met initiatiefnemers

  • Stichting Protestants Christelijk Primair Onderwijs Westland (PCPOW),
  • Westlandse Stichting Katholiek Onderwijs (WSKO),
  • Stichting Openbaar Onderwijs Westland (SOOW)
  • Stichting Westland Natuur en Milieu Educatie (WNME) en
  • Stichting Samenwerking Onderwijs en Bedrijfsleven (SOB) Westland.

Geef een reactie