To DO(ENK) PO, september 2014

top


Stichting DOENK

Techniek Toernooi
FIRST® LEGO® League
Port Rangers
New Horizons Schoolprogramma
Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland
Wetenschap en Technologie-agenda

To DO(ENK), September 2014

Beste leerkracht,

Hierbij ontvangt u “To DO(ENK)”. Dit is een handig lijstje met praktische informatie en tips voor Wetenschap & Technologie in de klas en met updates van de projecten van Stichting DOENK. To DO(ENK) wordt een aantal keren per schooljaar verstuurd.

Stichting DOENK

Stichting DOENK is de organisatie die vraag en aanbod binnen Wetenschap en Technologie-educatie bij elkaar brengt. Wetenschap en Technologie bieden ons mogelijkheden om de wereld om ons heen te begrijpen en te veranderen. Stichting DOENK heeft als doel om leerlingen in het Primair- en Voortgezet onderwijs Wetenschap en Technologie in al zijn diversiteit te laten beleven volgens de principes van ontdekkend, ontwerpend en ondernemend leren. Daarnaast gelooft DOENK in projecten die werken in de klas, combineren met een buitenschoolse “finale”. DOENK is van mening dat dit succeservaringen bij de doelgroep oplevert die van grote meerwaarde zijn voor de latere keuze van een vervolgopleiding of -traject.

DOENK doet meer.

DOENK voorziet in de behoefte aan (regionale) coördinatie van de Wetenschap & Technologie-promotie binnen PO en VO. Er zijn veel aanbieders die zich allemaal via eigen kanalen op u als docent richten. Stichting DOENK kan naar aanleiding van uw vraag of behoefte adviseren en coördineren (en desgewenst organiseren en/of implementeren) en zorgen dat u het Wetenschap en Technologie programma of -project vindt dat bij de visie of wens van uw school past.

DOENK is uw advies- en organisatiepartner in de regio Rijnmond (zie onderstaande afbeelding voor het werkgebied van Stichting DOENK) voor Wetenschap & Technologie. Ook als u projecten of programma’s buiten de regio signaleert waar u van denkt dat ze voor uw school van meerwaarde kunnen zijn, kunt u dit aan ons melden. Wij gaan dan voor u onderzoeken of dit project in onze regio plaats kan vinden.

werkgebied mailing

Terug naar boven

Techniek Toernooi

Het Techniek Toernooi is een nationale techniekwedstrijd voor leerlingen uit alle groepen van het primair onderwijs. In teams van maximaal vier werken de kinderen aan een technische opdracht. De wedstrijd begint op school of bij een buitenschoolse activiteit en werkt toe naar een regiofinale (voor de regio Zuid Holland vindt die plaats in Science Centre Delft). Het doel van het Techniek Toernooi is leerlingen uit het primair onderwijs wetenschap en technologie te laten ontdekken en ervaren op een inhoudelijke en betekenisvolle wijze die aansluit bij hun belevingswereld. Aan de hand van lesbrieven kan de docent zelf aan de slag. De lesbrieven geven alle noodzakelijke handreikingen voor de klassikale aanpak. Bij het samenstellen van de lesbrieven worden de principes van ontdekkend, ontwerpend en ondernemend leren als uitgangspunt gebruikt.

Voor meer informatie over het Techniek Toernooi en voor de mogelijkheid om u en uw leerlingen in te schrijven, klikt u hier.

werkgebied mailing

Terug naar boven

FIRST® LEGO® League

De First Lego League® (FLL) is een internationaal programma voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het primair onderwijs (9 tot 12 jaar). De FLL daagt kinderen uit om te denken als wetenschappers en technici. Tijdens het FLL seizoen ontwerpen, bouwen en testen de teams een robot rondom de programmeerbare LEGO MINDSTORMS® steen. Vervolgens gaan ze aan de slag om de robot te programmeren zodat deze een aantal missies tijdens de robotwedstrijd kan uitvoeren. Deze missies, gebonden aan een wisselend thema zijn elk jaar anders. Tijdens de robotprestatie wedstrijden worden de robots beoordeeld door een professionele vakjury. Daarnaast heeft elk team, naar aanleiding van een probleemstelling, een onderzoek verricht en de uitkomst hiervan wordt tijdens de wedstrijddag gepresenteerd aan een vakjury. Naast de robotprestatie en het onderzoek (het project) wordt het team ook beoordeeld op Core Values (samenwerking en houding) en tijdens het Robotontwerp in alle rust op de (technische) gedachte die de leerlingen hadden bij het ontwerpen en bouwen van de robot.

De opdrachten zijn elk jaar gebonden aan een thema. Dit thema sluit aan bij de actualiteit en biedt de mogelijkheid om het werken aan de FLL opdrachten te koppelen aan het bedrijfsleven en/of andere vakken. Dit jaar is het Thema “World Class, learning unleashed” en gaat over de toekomst van leren.

Door de diversiteit binnen het FLL project kunnen de onderdelen geïntegreerd worden tijdens zaakvakken, maar ook in de reken- en taallessen.

Bent u nog onbekend met de FIRST Lego League® en wilt u er meer over weten, mail ons via info@doenk.org. Wij geven graag een introductie maar kunnen u ook koppelen aan een docent die wel al meedoet en zijn/haar ervaringen met u wilt delen.

Terug naar boven

Port Rangers

Het programma Port Rangers wil leerlingen uit de groepen 6 en 7 van het primair onderwijs in Rotterdam structureel kennis laten maken met de Rotterdamse haven. Want onbekend maakt onbemind! Nog steeds hebben velen een beperkt beeld van de haven. Dat de haven heel belangrijk is voor Rotterdam weten we allemaal, maar wie er werkzaam zijn en wat voor vakmensen en mooie beroepen daar voor zorgen is vaak nog gekoppeld aan verouderde beelden. De vraag naar goed opgeleid personeel in de haven zal de komende jaren alleen maar blijven toenemen. Een kans dus voor uw leerlingen.

Scholen kunnen kiezen uit twee verschillende lespakketten. Voor scholen zijn aan deelname geen kosten verbonden. De projectleiding wordt verzorgd door het EIC Mainport Rotterdam (EIC) en de uitvoering en begeleiding vinden plaats door medewerkers van JINC voor Haven TaalTrip en medewerkers van EIC voor Speurtocht door de haven.

Klik hier voor de website van Port Rangers.

944C1457_ kleiner944C1377_ kleinereuromax terminal

Terug naar boven

New Horizons Schoolprogramma

Op vrijdag 26 september vindt het New Horizons Festival plaats in het Onderwijscentrum Erasmus MC te Rotterdam. New Horizons Festival (georganiseerd door Stichting Science Street) is het nieuwe, spannende cross over festival over science en art.

Wetenschap heeft de toekomst! Het speelt een doorslaggevende rol in alle aspecten van ons bestaan; van kunst tot onze kennis over het leven en van entertainment tot de oplossing van de grote problemen van onze tijd. In het verlengde van het festival biedt DOENK in samenwerking met Stichting Science Street u de mogelijkheid de onderwerpen van het festival het klaslokaal in te brengen. In principe geschikt voor alle groepen van het primair onderwijs. Heeft u interesse? Of wilt u ter kennismaking twee gratis kaartjes? Neem dan contact met ons op via info@doenk.org en/of bekijk de website www.newhorizonsfestival.nl.

 

slider

Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland

Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam hebben hun krachten gebundeld in het Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland. Hun visie: Ieder kind wil de wereld om zich heen ontdekken en begrijpen, dat is nu precies wat wetenschappers ook elke dag doen. Het Wetenschapsknooppunt verbindt de wereld van kinderen uit alle groepen van het primair onderwijs aan de wereld van wetenschappers via activiteiten waarbij onderzoekend en ontwerpend leren centraal staan. Ook voor leerkrachten en docenten bieden ze activiteiten aan, zoals trainingen onderzoekend en ontwerpend leren.

Op de website http://www.wetenschapsknooppuntzh.nl staan veel educatieve activiteiten voor docenten in het primair onderwijs.

 

Terug naar boven

Wetenschap en Technologie-agenda

20 september 2014

Nacht van Kunst & Kennis
Op 20 september 2014 wordt de Leidse binnenstad omgetoverd tot de Nacht van Kunst & Kennis. Met lezingen, muziek, kunst en experimenten.

Locatie: Verschillende locaties in de Leidse binnenstad.
http://www.nachtvankunstenkennis.nl

 

26 september 2014

New Horizons Festival Rotterdam
Het New Horizons Festival is het nieuwe, spannende cross over festival over science, art en music.

Locatie: Onderwijscentrum Erasmus MC Rotterdam.
www.newhorizonsfestival.nl

Dag van de Delftse Techniek
Tech-Net kring Delft organiseert een open dag van de techniek voor basisscholen in Delft, Rijswijk en het Westland.

Locatie: Delft, Rijswijk en Westland
http://www.bedrijfsbezoekvoorleerlingen.nl

 

4 – 5 oktober 2014

Weekend van de Wetenschap
In het eerste weekend van oktober vindt het grootste landelijke wetenschaps- en technologiefestival van Nederland plaats. Alleen dat weekend openen diverse organisaties zoals ziekenhuizen, musea, bedrijven, universiteiten en (onderzoeks-)instellingen hun normaal gesloten schatkamers op het gebied van wetenschap en technologie voor het brede publiek.

Locatie: meer dan 150 locaties door heel Nederland. O.a. Science Centre Delft, Het Natuurhistorisch in Rotterdam en Naturalis.
http://www.hetweekendvandewetenschap.nl

 

16 oktober 2014 – wo 22 oktober 2014

LEGO® WORLD
LEGO®World is het grootste LEGO spektakel ter wereld en vindt ieder jaar plaats in de herfstvakantie. In 2014 vind de 14de editie van LEGO World plaats in de Jaarbeurs. Een wereld met heel veel LEGO plezier, miljoenen LEGO steentjes, levensgrote LEGO bouwwerken, LEGO bouwwedstrijden, een bioscoop en leuke activiteiten. Een extra leuk feitje is dat FIRST Lego League®-winnaars van het Libanon Lyceum uit Rotterdam er een demonstratie zullen geven van de Mindstorms EV3-steen.

Locatie: Jaarbeurshallen, Utrecht
http://www.legoworld.nl

 

12 december 2014

FIRST® LEGO® League regiofinale Rijnmond
Meer dan 40 teams zullen tijdens deze regiofinale tegen elkaar strijden op de onderdelen Robotprestatie, Robotontwerp, Project en Core Values. De winnaars van de regiofinale gaan door naar de Benelux Finale.

Locatie: Innovation Dock, RDM Campus Rotterdam
www.doenk.org

 

27 -31 januari 2015

NOT 2015
De Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) is de grootste vakbeurs voor professionals in het PO, VO en MBO. Nergens anders is er zo’n compleet aanbod: ruim 400 exposanten brengen u het nieuwste uit de markt. U kunt informatie vinden over de volgende segmenten: algemene leermiddelen en materialen; management, advies en organisatie; bouw, facilitair en inrichting; dagtrips, theater en cultuur; leren en onderwijzen met ICT. De NOT kent de trends en na één bezoek bent u weer helemaal bij.

Locatie: Jaarbeurshallen, Utrecht
http://www.not-online.nl

 

26 maart 2015

Techniek Toernooi Zuid-Holland
Tijdens de regiofinale van het Techniek Toernooi laten leerlingen uit alle klassen van het primair onderwijs zien welke oplossingen zij bedacht hebben voor technische problemen.

Locatie: Science Centre Delft
www.doenk.org

 

Geef een reactie