To DO(ENK) VO, september 2014

Top

Stichting DOENK
FIRST® LEGO® League
Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland
New Horizons Schoolprogramma
Wetenschap en Technologie-agenda

 

To DO(ENK), September 2014

Beste docent,

Hierbij ontvangt u “To DO(ENK)”. Dit is een handig lijstje met praktische informatie en tips voor Wetenschap & Technologie in de klas en met updates van de projecten van Stichting DOENK. To DO(ENK) wordt een aantal keren per schooljaar verstuurd.

Stichting DOENK

Stichting DOENK is de organisatie die vraag en aanbod binnen Wetenschap en Technologie-educatie bij elkaar brengt. Wetenschap en Technologie bieden ons mogelijkheden om de wereld om ons heen te begrijpen en te veranderen. Stichting DOENK heeft als doel om leerlingen in het Primair- en Voortgezet onderwijs Wetenschap en Technologie in al zijn diversiteit te laten beleven volgens de principes van ontdekkend, ontwerpend en ondernemend leren. Daarnaast gelooft DOENK in projecten die werken in de klas, combineren met een buitenschoolse “finale”. DOENK is van mening dat dit succeservaringen bij de doelgroep oplevert die van grote meerwaarde zijn voor de latere keuze van een vervolgopleiding of -traject.

DOENK doet meer.

DOENK voorziet in de behoefte aan (regionale) coördinatie van de Wetenschap & Technologie-promotie binnen PO en VO. Er zijn veel aanbieders die zich allemaal via eigen kanalen op u als docent richten. Stichting DOENK kan naar aanleiding van uw vraag of behoefte adviseren en coördineren (en desgewenst organiseren en/of implementeren) en zorgen dat u het Wetenschap en Technologie programma of -project vindt dat bij de visie of wens van uw school past.

DOENK is uw advies- en organisatiepartner in de regio Rijnmond (zie onderstaande afbeelding voor het werkgebied van Stichting DOENK) voor Wetenschap & Technologie. Ook als u projecten of programma’s buiten de regio signaleert waar u van denkt dat ze voor uw school van meerwaarde kunnen zijn, kunt u dit aan ons melden. Wij gaan dan voor u onderzoeken of dit project in onze regio plaats kan vinden.

werkgebied mailing
Terug naar boven

FIRST® LEGO® League

De FIRST Lego League® (FLL) is een internationaal programma voor leerlingen tussen de 9 tot en de 15 jaar. De FLL daagt kinderen uit om te denken als wetenschappers en technici. Tijdens het FLL seizoen ontwerpen, bouwen en testen de teams een robot rondom de programmeerbare LEGO MINDSTORMS® steen. Vervolgens gaan ze aan de slag om de robot te programmeren zodat deze een aantal missies tijdens de robotwedstrijd kan uitvoeren. Deze missies, gebonden aan een wisselend thema, zijn elk jaar anders. Tijdens de robotprestatie wedstrijden worden de robots beoordeeld door een professionele vakjury. Daarnaast heeft elk team, naar aanleiding van een probleemstelling, een onderzoek verricht en de uitkomst hiervan wordt tijdens de wedstrijddag gepresenteerd aan een vakjury. Naast de robotprestatie en het onderzoek (het project) wordt het team ook beoordeeld op Core Values (samenwerking en houding) en tijdens het Robotontwerp in alle rust op de (technische) gedachte die de leerlingen hadden bij het ontwerpen en bouwen van de robot.

De opdrachten zijn elk jaar gebonden aan een thema. Dit thema sluit aan bij de actualiteit en biedt de mogelijkheid om het werken aan de FLL opdrachten te koppelen aan het bedrijfsleven en/of andere vakken. Dit jaar is het Thema “World Class, learning unleashed” en gaat over de toekomst van leren.

Door de diversiteit binnen het FLL project kunnen de onderdelen geïntegreerd worden in meerdere vakken, zoals Techniek, Nederlands en Maatschappijleer.

Bent u nog onbekend met de FIRST Lego League® en wilt u er meer over weten mail ons via info@doenk.org. Wij geven graag een introductie, maar kunnen u ook koppelen aan een docent die wel al meedoet en zijn/haar ervaringen met u wilt delen.

Terug naar boven

Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland

Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam hebben hun krachten gebundeld in het Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland. Hun visie: Ieder kind wil de wereld om zich heen ontdekken en begrijpen, dat is nu precies wat wetenschappers ook elke dag doen. Het Wetenschapsknooppunt verbindt de wereld van leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs aan de wereld van wetenschappers via activiteiten waarbij onderzoekend en ontwerpend leren centraal staan.

Op de website http://www.wetenschapsknooppuntzh.nl staan tips en lesmateriaal voor docenten in het voortgezet onderwijs.

 

New Horizons Schoolprogramma

Op vrijdag 26 september vindt het New Horizons Festival plaats in het Onderwijscentrum Erasmus MC te Rotterdam. New Horizons Festival (georganiseerd door Stichting Science Street) is het nieuwe, spannende cross over festival over science en art.

Wetenschap heeft de toekomst! Het speelt een doorslaggevende rol in alle aspecten van ons bestaan; van kunst tot onze kennis over het leven en van entertainment tot de oplossing van de grote problemen van onze tijd. In het verlengde van het festival biedt DOENK in samenwerking met Stichting Science Street u de mogelijkheid de onderwerpen van het festival het klaslokaal in te brengen. In principe geschikt voor alle klassen van het voortgezet onderwijs. Heeft u interesse? Of wilt u ter kennismaking twee gratis kaartjes? Neem dan contact met ons op via info@doenk.org en/of bekijk de website www.newhorizonsfestival.nl.

slider

Terug naar boven

Wetenschap en Technologie-agenda

20 september 2014

Nacht van Kunst & Kennis
Op 20 september 2014 wordt de Leidse binnenstad omgetoverd tot de Nacht van Kunst & Kennis. Met lezingen, muziek, kunst en experimenten.

Locatie: Verschillende locaties in de Leidse binnenstad.
http://www.nachtvankunstenkennis.nl


26 september 2014

New Horizons Festival Rotterdam
Het New Horizons Festival is het nieuwe, spannende cross over festival over science, art en music.

Locatie: Onderwijscentrum Erasmus MC Rotterdam.
www.newhorizonsfestival.nl


4 – 5 oktober 2014
Weekend van de Wetenschap
In het eerste weekend van oktober vindt het grootste landelijke wetenschaps- en technologiefestival van Nederland plaats. Alleen dat weekend openen diverse organisaties zoals ziekenhuizen, musea, bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen hun normaal gesloten schatkamers op het gebied van wetenschap en technologie voor het brede publiek.

Locatie: meer dan 150 locaties door heel Nederland
http://www.hetweekendvandewetenschap.nl 


16 oktober 2014 – wo 22 oktober 2014
LEGO® WORLD
LEGO®World is het grootste LEGO spektakel ter wereld en vindt ieder jaar plaats in de herfstvakantie. In 2014 vind de 14de editie van LEGO World plaats in de Jaarbeurs. Een wereld met heel veel LEGO plezier, miljoenen LEGO steentjes, levensgrote LEGO bouwwerken, LEGO bouwwedstrijden, een bioscoop en leuke activiteiten. Een extra leuk feitje is dat FIRST Lego League®-winnaars van het Libanon Lyceum uit Rotterdam er een demonstratie zullen geven van de Mindstorms EV3-steen.

Locatie: Jaarbeurshallen, Utrecht
http://www.legoworld.nl


12 december 2014
FIRST® LEGO® League regiofinale Rijnmond
Meer dan 40 teams zullen tijdens deze regiofinale tegen elkaar strijden op de onderdelen Robotprestatie, Robotontwerp, Project en Core Values. De winnaars van de regiofinale gaan door naar de Benelux Finale.

Locatie: Innovation Dock, RDM Campus Rotterdam
www.doenk.org


27 -31 januari 2015
NOT 2015
De Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) is de grootste vakbeurs voor professionals in het PO, VO en MBO. Nergens anders is er zo’n compleet aanbod: ruim 400 exposanten brengen u het nieuwste uit de markt. U kunt informatie vinden over de volgende segmenten: algemene leermiddelen en materialen; management, advies en organisatie; bouw, facilitair en inrichting; dagtrips, theater en cultuur; leren en onderwijzen met ICT. De NOT kent de trends en na één bezoek bent u weer helemaal bij.

Locatie: Jaarbeurshallen, Utrecht
http://www.not-online.nl

Geef een reactie