Wetenschap & Techniek in de klas

Wetenschap & Techniek in de klas

“Scholen moeten meer aan Wetenschap & Techniek doen binnen hun onderwijs” zegt Staatsecretaris Dekker. Stichting DOENK helpt de scholen om deze stap te maken. Leerlingen van nu komen niet te werken in een industriële samenleving, maar in een (digitale) kennissamenleving. In het basisonderwijs zou het dus meer over vaardigheden moeten gaan waarmee de leerlingen kunnen anticiperen op die veranderende toekomst.

Speciaal voor basisscholen die nog zoeken naar de juiste invulling van Wetenschap & Techniek (W&T) heeft Stichting DOENK een aanbod ontwikkeld waarin ze kennismaken met de mogelijkheden van W&T voor hun eigen lessen en wat dat aanbod los maakt bij hun leerlingen. Dit aanbod is in eerste instantie een introductie waarbij gekozen is om de FIRST LEGO League als kapstok te gebruiken.
De FIRST® LEGO® League (FLL®) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van Wetenschap & Technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar gekoppeld aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. Gedurende 14 weken werken de jongeren in teams van maximaal tien deelnemers aan opdrachten en laten hun resultaten zien tijdens een regiofinale.

Voor meer informatie over de FIRST® LEGO® League (FLL®): www.firstlegoleague.nl

De FLL® spreekt de leerlingen direct aan de volgende 21e eeuwse (8 van de 11) vaardigheden: Creativiteit, Probleem oplossen, Communiceren, Samenwerken, Digitale geletterdheid (specifiek: Computational thinking, Informatie vaardigheden, ICT basis vaardigheden) en Kritisch Denken.

“Wetenschap & Techniek in de klas” is dus een introductie op de FLL® en richt specifiek op de waarde van de ontwikkeling van de leerling op het vlak van vaardigheden en (het bestaande) kennis (aanbod). Concreet bestaat de introductie uit:
Deel 1*

  • gastles in de klas (1,5 uur)
  • introductie voor leerkrachten (0,5 uur)

Deel 2 **

  • gratis Mindstorm EV3 Core set
  • gratis inschrijving FLL® 2016 (17 december) incl. challenge set
  • begeleiding tussen september en december bij werken aan de FLL® opdrachten

* Deel 1: is voor maximaal 15 scholen beschikbaar (waarde is € 250)

** Deel 2: is beschikbaar voor maximaal 8 scholen, selectie wordt gemaakt op basis van motivatie brief (waarde is € 800)

Heb je interesse laat je gegevens achter op de stand of stuur een email aan info@doenk.org

 

Wetenschap & Techniek in de klas” wordt mede mogelijk gemaakt door een donatie van:

Logo-compass-geerink-enigma

 

 

Geef een reactie